15 Şubat 2010 Pazartesi

Bana şans Dile (2001)

Filmin fikir veren DVD özeti:
--------------------------------------
İçe kapanık, iletişimsiz, sakar lise öğrencisi Bahadır bir sabah uyandığında dünyayı değiştirmeye karar verir. O sabah okula giderken beline taktığı tabancayla sınıf arkadaşlarını rehin alarak korkulu anlar yaşatacak olan Bahadır, onlardan hayatları boyunca kendilerini en çok yaralayan anılarını anlatmalarını ister. Öğrencilerin anlattıkları hikayelerden yola çıkan “Bana ŞANS Dile”, aile içi şiddet, sevgisizlik, iletişimsizlik ve saptıkları yanlış yolları anlatan Aksiyon-Gerilim türünde bir film. Film boyunca annesi tarafından çocukluğunda dolaba kilitlenen ve karanlıktan korkan Çağlar, ünlü bir televizyoncu olmaya çalışan ve maddi durumu pek iç açıcı olmayan Ayşegül, şair olmaya çalışan romantik Behiç, satanist gruplara katılan Serkan, otoriter bir babanın baskısından bunalmış Türker ve hiç anne sevgisi görmemiş Bahadır’ın öykülerini izleriz. Çılgın bir medya muhabirinin de kışkırtmasıyla çığırından çıkan olaylar, soğukkanlı davranmaya çalışan komiser ve öğretmenleri fazlasıyla zorlayacak, sınıf ve bahçedeki olaylar hiç beklenmedik şekilde gelişecektir.
----------------------------------------------------------------------------------------

itusozluk'e giri girmek niyetiyle yazmaya başlayıp daha sonra azcık ıkınayım toparlayayım da ilk film eleştirim olsun dediğim bi yazıyı buraya da koyayım dedim. buyrun:


Çağan ırmak'ın hayatı boyunca üstünden ismini silmek isteyeceği ama hiç bi zaman yakasından sökemeyeceği ama neyseki pek bir kimsenin haberdar olmadığı geçmişinin utanç madalyası... aynı zamanda vizyona giren ilk filmi..


Filmin konusuna gelirsek; konu, amerikan filmlerinden araklama olsa da, kurgu'nun itiraf üzerine kurulmuş olması filme sanırım orjinallik katıyor. fakat, o ne karakter analizi ve o ne diyaloglar..şüphesiz tam dalga geçilecek cinsten.


ayrıca çağan ırmak'ın biraz bütçeden de kaynaklanan sebeplerden olsa gerek, tüm filmlerinde gördüğümüz o müthiş görüntü yönetmenliği yok. yani daha sıradan denecek cinsten. ayrıca detaylarda çok büyük fikir saçmalıkları var ki çağan ırmak bile bunu şimdilerde kabul edecektir herhalde. filmdeki saçmalıklara gelirsek okutulacak cinsten. neden peki. film de işlenmesi zor bi konuya girilmiş. film de gerilim olması isteniyor, bu gerilimler (rehin alma sırasında) sırasında karakterlerin geçmişi önem taşıyor, diğer yandan bunun lise filmi olduğu düşününce bu karakterlerin gerçekçiliğinin daha iyi oturtulması da gerek. fakat bu gerçekçiliği ne karakterler de görebiliyoruz  ne de rehin alma sırasında bu gerçekçi olmayan karakterler bize itirafları sırasında itiraf ettikleri geçmişlerine inandırabiliyorlar. özellikle karakter yaratma meselesine girersek , filmin her yerli film ve dizilerde gördüğümüz baş karakteri kahraman olarak yaratma hastalığı bu filmde de var. mesela, filmin silahla rehin alma konusundan beklediğimizin üzere ana karakterin herkesin tahmin edeceği üzere biraz da olsa kötü karakter olması gerekir.. fakat burada anakarakterin yani eli silahlı bir ezik meleğin okulu rehin alması gibi absürd bi durum var.. böyle bi adbsürdlüğün inandırıcı olması da tabi ki kolay olmayacaktır. iyi karakter analizleri gerektirecektir. bunu da dediğim gibi filmde kesinlikle göremiyoruz. işte yukarıda bahsettiğim absürdlüğün inandırıcı olması için bu karakterlere bir de derin hikayeler (itiraf edilecek geçmiş) hazırlamak gerekeceğini filmi izlemeden söyleyebiliriz. işte tam bu nokta da konunun neden seçildiğini anlıyoruz... çağan ırmağın geçmişe gitme huyu ... çağan ırmak'ta "her insanın bir hikayesi vardır" hastalığını filmlerine nasıl yedirdiğini az çok biliyoruz. istisnasız düşününce bu dediğim durumu iyisiyle kötüsüyle bütün filmlerinde görebilirsiniz. işte bu durumu her filmin de olduğu gibi burda da buluyoruz tabi... fakat o günlerde çağan ırmak'ın daha tam pişmemiş olan bu huyu anakarakterin inandırıcılığı konusunda ve itiraf sahnelerinde yeterince derin geçmiş hikayeleri oluşturamadığından saçma bulduğumuz karakterlere bir de onların saçma geçmişleri ekleniyor. bu da filmi dolayısıyla zaman zaman komik duruma düşürebiliyor. filmin hakkı verilecek yönü hiç mi yoktu peki? o yönde hakkı verilmesi gereken tek sahnenin sonu olduğunu söylenebilir. fakat onun da gösterişli bir son yapma kaygısıyla yapıldığı çok belli. bir de sona gelinceye kadar o kadar çok geçmişe gidişlerde ve silahla yaşanan saçma sahneler var ki filmi fazlasıyla kötü yapmaya yetiyor.

imdb notu: 4.4
benim notum: 2,5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder